pátek 16. ledna 2015

Vánočka jako z obchodu

Vánočka jako z obchodu - při tomto slovním spojení se některým z vás možná převrátil žaludek a říkáte si, jak se někdo může snažit splácat doma něco podobného těm éčky narvaným vánočkám ze supermarketu. A představte si, že já jsem se dokonce snažila a hledala všude možně, až se mi povedlo vytvořit recept, který je té supermarketové hodně podobný. Poctivou máslovou vánočku mám také ráda, ale upřímně - jednou ročně na Vánoce mi stačí, zbytek roku si dám raději tu měkoučkou nadýchanou obchoďákovou. A věřím, že nejsem jediná ,,divná", kdo bude tento recept milovat :-) 


Výsledná vánočka je měkká, nadýchaná, jemně nasládlá, co se týče trvanlivosti, tak i tou je dost podobná své kupované kolegyni - první den je naprosto bezchybná a krásně vláčná, druhý den se jakoby trochu vysuší a je více drobivější, každopádně s máslem nebo marmeládou stále skvělá. Třetí den tužší, ale s kávou či kakaem pořád výborná.


Postup:


Na omládek: 

  • 100 ml vody
  • 130 g hladké mouky
  • 1 lžička včelího medu (kdo má sladěnku, klidně může nahradit, já sladěnku nevedu)
  • 20 g čerstvého droždí
 Důkladně smíchejte tyto čtyři suroviny v míse a nechte hodinu pod utěrkou vykynout. Já si pomáhám hrncem s trochou teplé vody, posadím mísu na hrnec a kyne to jedna báseň :-)


Vymíchaný omládek
Po hodině kynutí

Do vykynutého omládku přimíchejte:
  • 85 ml vody
  • 1 vejce
  • 110 g cukru
  • špetku soli
  • 50 g Hery
  • 50 g másla (lze nahradit znovu Herou)
  • 20 g sušeného mléka
  • 350 g hladké mouky
  • (kdo má rád, přidá rozinky. Já nedávám.)
Vypracujte hlaďoučké těsto, nechte hodinu až hodinu a půl kynout pod utěrkou. Tuto část práce můžete svěřit i domácí pekárně, v tom případě zvolte program těsto, po umíchání stroj vypněte a těsto nechte nakynout v zavřené pekárně hodinu až hodinu a půl. 

Před umícháním


Po vykynutí (trošku jsem na těsto zapomněla a nechala ho tam hodinu a půl :-) )
Po nakynutí těsto vyklopte na lehce pomoučněný vál, lehce ho propracujte. Těsto je úplně hladké a dobře se s ním manipuluje. Rozdělte jej na dvě poloviny = dvě vánočky, každá bude mít kolem 450 g. Styl pletení vánočky zvolte dle vlastního uvážení a zvyklosti, já pletu většinou z deseti pramenů - dolů dám vedle sebe cop ze tří  a cop ze dvou pramenů, uprostřed udělám důlek, pomažu bílkem a navrstvím cop ze tří pramenů, ten opět pomažu bílkem, udělám trochu důlek a vložím cop ze dvou pramenů. Pokud vypadá vachrlatě, dá se zpevnit párátky či špejlemi. Umotané vánočky nechte na plechu kynout další hodinu. Pokud máte jeden z novějších typů trouby s menšími plechy, doporučuji dát každou vánočku na vlastní plech, protože opravdu dost nakynou a mohlo by se snadno stát, že budete mít jednu obrovskou vánočku přes celý plech :-)


Před kynutím na plechu


Po nakynutí na plechu (na jednu jsem musela použít párátka)

Po nakynutí vánočky potřete žloutkem rozmíchaným s trochou vody, kdo chce, posype mandlemi, a pečte prvních 5 minut na 240 stupňů, poté stáhněte na 170 stupňů a nechte péct dalších 30 minut. Po 15-20 minutách, kdy už mají vánočky požadovanou barvu kůrky, doporučuji přikrýt ze shora alobalem, aby se nespálily.

Po upečení :-)

Řez
Nechte vychladnout na mřížce a nesnězte jí celou najednou! :-)

Dobrou chuť! 


1 komentář:

  1. Díky za recept, konečně těsto co mi chutná! Používám ho i na koláče, nejsou suché ale hezky hebké, vláčné a nadýchané. Hurá!!!

    OdpovědětVymazat