
Výsledná vánočka je měkká, nadýchaná, jemně nasládlá, co se týče trvanlivosti, tak i tou je dost podobná své kupované kolegyni - první den je naprosto bezchybná a krásně vláčná, druhý den se jakoby trochu vysuší a je více drobivější, každopádně s máslem nebo marmeládou stále skvělá. Třetí den tužší, ale s kávou či kakaem pořád výborná.
Postup:
Na omládek:
- 100 ml vody
- 130 g hladké mouky
- 1 lžička včelího medu (kdo má sladěnku, klidně může nahradit, já sladěnku nevedu)
- 20 g čerstvého droždí
![]() |
Vymíchaný omládek |
![]() |
Po hodině kynutí |
Do vykynutého omládku přimíchejte:
- 85 ml vody
- 1 vejce
- 110 g cukru
- špetku soli
- 50 g Hery
- 50 g másla (lze nahradit znovu Herou)
- 20 g sušeného mléka
- 350 g hladké mouky
- (kdo má rád, přidá rozinky. Já nedávám.)
Vypracujte hlaďoučké těsto, nechte hodinu až hodinu a půl kynout pod utěrkou. Tuto část práce můžete svěřit i domácí pekárně, v tom případě zvolte program těsto, po umíchání stroj vypněte a těsto nechte nakynout v zavřené pekárně hodinu až hodinu a půl.
![]() |
Před umícháním |
![]() |
Po vykynutí (trošku jsem na těsto zapomněla a nechala ho tam hodinu a půl :-) ) |
Po nakynutí těsto vyklopte na lehce pomoučněný vál, lehce ho propracujte. Těsto je úplně hladké a dobře se s ním manipuluje. Rozdělte jej na dvě poloviny = dvě vánočky, každá bude mít kolem 450 g. Styl pletení vánočky zvolte dle vlastního uvážení a zvyklosti, já pletu většinou z deseti pramenů - dolů dám vedle sebe cop ze tří a cop ze dvou pramenů, uprostřed udělám důlek, pomažu bílkem a navrstvím cop ze tří pramenů, ten opět pomažu bílkem, udělám trochu důlek a vložím cop ze dvou pramenů. Pokud vypadá vachrlatě, dá se zpevnit párátky či špejlemi. Umotané vánočky nechte na plechu kynout další hodinu. Pokud máte jeden z novějších typů trouby s menšími plechy, doporučuji dát každou vánočku na vlastní plech, protože opravdu dost nakynou a mohlo by se snadno stát, že budete mít jednu obrovskou vánočku přes celý plech :-)
Po nakynutí vánočky potřete žloutkem rozmíchaným s trochou vody, kdo chce, posype mandlemi, a pečte prvních 5 minut na 240 stupňů, poté stáhněte na 170 stupňů a nechte péct dalších 30 minut. Po 15-20 minutách, kdy už mají vánočky požadovanou barvu kůrky, doporučuji přikrýt ze shora alobalem, aby se nespálily.
![]() |
Řez |
Nechte vychladnout na mřížce a nesnězte jí celou najednou! :-)
Dobrou chuť!
Díky za recept, konečně těsto co mi chutná! Používám ho i na koláče, nejsou suché ale hezky hebké, vláčné a nadýchané. Hurá!!!
OdpovědětVymazat